logo

«Халіфат є рішенням» — радикальні мусульмани в Німеччині закликають до зміни системи

29 квітня 2024 р.

В суботу, 27 квітня, у Гамбурзі пройшла велелюдна демонстрація мусульман, які закликали зупинити роботу видань, які нібито створюють «ісламофобські репортажі». Вони виступають проти низки західних і зокрема німецьких медіа, які негативно оцінюють радикальні та антисемітські позиції значної частини мусульман. Організатором мітингу є ісламістська організація «Мусульманський інтерактив», ідеологічно близька до забороненої в Німеччині терористичної організації «Хізб ут-Тахрір».

Вони мають тисячі прихильників і поширюють ідеї згуртованості мусульман для впливу на політичне життя Німеччини. Раніше лише ходили чутки, що організація пропагує ісламський халіфат в Європі, однак на суботній демонстрації ці чутки перетворилися на їхні лозунги на плакатах. Багато демонстрантів були одягнені в толстовки з написом «Халіфат» і тримали транпаранти з перекресленими газетними сторінками. 

«Мусульманський інтерактив» у лютому зібрав тисячі прихильників для протесту під шведським посольством проти інциденту публічного спалення Корану. Сьогодні вони гуртуються проти антиісламістських матеріалів в медіа та підтримки Ізраїлю.

Під їх прицілом опинилися видання «Bild», WELT, «Spiegel», «Focus» і «Tagesschau», але окрім звинувачення медіа лунали цілком політичні системні гасла. Хоча західна преса дуже часто буває упередженою, однак ісламісти на демонстрація вимагають не прозорості, а такої ж упередженості просто на їх користь. «Халіфат — це рішення», «зупиніть диктатуру цінностей», «мусульмани не мовчатимуть», «Аллах Акбар» — ось лозунги протестувальників.

Халіфат — це форма правління, за якої світське та релігійне керівництво об’єднується в особі халіфа як представника віри Мухаммеда. Встановлення халіфату є бажаною формою правління для значної частини мусульман, які вважають його оптималоню системою та прикладом наслідування Мухаммада як першого халіфа. Встановлення халіфату передбачає скасування прав і свобод, унеможливлення свободи віросповідання, а також запровадження законів шаріату.

Мусульманки, які стояли на мітингу окремо від чоловіків-протестувальників

Суботній мітинг та попередні демонстрації ісламістів дедалі сильніше непокоїть німецьких політиків. Генеральний секретар ХДС Карстен Ліннеман розкритикував міністра внутрішніх справ Ненсі Фазер:

«Багато мільйонів людей у ​​всьому світі зазнають жорстоких утисків з боку ісламістських режимів і часто тікають до вільної Європи... Ще більш скандально, що демонстранти ненависті та халіфату знову виходять на вулиці Гамбурга, попри заяви міністра внутрішніх справ Фазера про те, що щось подібне не буде терпіти», – сказав він в інтерв’ю Bild.

Раніше мусульмани протестували проти певних рішень внутрішньої та зовнішньої політики Німеччини, а особливо проти підтримки чи захисту Ізраїля.Однак ця демонстрація вирізняється Відкритими закликом до встановлення халіфату. Це вже очевидний прояв гуртування мусульманський середовищ довкола політичних вимог і бажання, щоб німецький уряд враховував їх радикальні політичні та релігійні вимоги попри принцип свободи слова і преси.