logo

У центрі Москви пасхальних літургій не буде через військовий парад

2 травня 2024 р. \ оновлено 2 травня

Москва готується до військового параду, тому ранкових пасхальних богослужінь в храмах на Червоній площі не буде. Як повідомляє РІСУ з посиланням на телеграм-канал Православ'я та зомбі, в неділю, 5 травня, у Москві відбудеться репетиція параду і це причина скасування ранкових літургій у храмах в центрі міста.

«Зазвичай на них приходять ті, хто не міг відстояти нічну Службу — парафіяни з маленькими дітьми, літні, стомлені. Взагалі, це нормально, стандартно, коли на Великдень є нічна Літургія і так звана "пізня"...Пріоритети зрозумілі. Головна подія —парад. А Великдень – ну попи помахають кадилами у відведений час, як належить, і президент приїде до ХХС [Храму Христа Спасителя]. Релігія великої перемоги», — йдеться у повідомленні.

Так, у «найправославнішій» країні світу в головне християнське свято храми на центральній площі залишаться без ранкових літургій. Парад є важливішим, про що свідчить і запланована репетиція у Великий четвер. Питання святкування Пасхи в Москві не таке вже й важливе. Для російської влади не вартує нічого скасувати пасхальну службу де завгодно і коли завгодно. Було б дуже наївно очікувати, ніби публічні православні формальності Путіна і його оточення дійсно впливають на плани внутрішньодержавної медійної перемоги і мілітаристського запалу.

 Це одна із головних проблем номінального християнства публічних осіб. Демонстрація віри виправдана лише в контексті політичних дивідендів від внутрішньої аудиторії або розігруванні образу «захисника церкви» для іноземців, які ніколи не були в Росії.

Відсутність пасхальних літургій вранці просто вчергове демонструє характер російського православ’я. Це система релігійного схвалення дій влади, підтримки експансіоністських «духовних» теорій, яка навчилася гармонійно вписуватися у гібрид великоросійського шовінізму і радянської ностальгії. Тому найголовніша подія для християнина в Росії відходить на другий план коли йдеться про чергове поклоніння мілітаризму і обожнювання диктатора.