logo

Вперше пострадянська країна буде реєструвати одностатеві шлюби

2 січня 2024 р. \ оновлено 22 лютого

Естонія стала першою країною пострадянського простору, яка легалізувала одностатеві шлюби та всиновлення дітей гомосексуалістами. З 1 січня 2024 року в Естонії набрав чинності відповідний закон, ухвалений у червні минулого року. Парламент Естонії (Рійгікогу) проголосував за підтримку шлюбів для гомосексуалістів через внесення змін до Закону про сім’ю. Тоді 55 депутатів підтримали це, а 34 проголосували проти.

Важливо зазначити, що Естонія пройшла різні етапи розкриття «вікон Овертона», тобто за кілька десятиліть відбулася кампанія на підтримку толерантності до гомосексуалізму, прийняття спочатку одностатевих партнерств, а тепер і шлюбів та всиновлення. Закон про співжиття був прийнятий Рійгікогу в 2014 році. З того часу місцеві лобісти гомосексуалізму проштовхували ідею впровадження саме шлюбів для таких пар.

За останні роки в Естонії відбулися значні зміни в питанні суспільної моралі. Цьому сприяло зміцнення позицій лібералів і прихід до влади прем’єр-міністра Каї Каллас. Вона ще в лютому 2023 року обіцяла ухвалення закону про одностатеві шлюби і сприяла його реалізації. Після голосування в червні прем’єр-міністр надіслала листи лідерам інших центральноєвропейських держав, в яких написала, що «це легалізація одностатевих шлюбів важка боротьба, але шлюб і любов — це те, чому ви повинні сприяти».

Естонія стала піонером підтримки ЛГБТ на законодавчому рівні серед пострадянських країн. Згідно з опитуванням, проведеним Естонським центром прав людини, 53% естонців підтримали одностатеві шлюби. Десять років тому їх було лише 34%. Ця негативна «першість» пояснюється переважною нерелігійністю естонських громадян.

Перепис 2021 року показав, що 58% населення країни не належать до жодної віри і цей показник зріс на 18% за останні 20 років. Ще в 2009 році Естонія стала найменш релігійною країною в світі і ця тенденція продовжує посилюватися.

Естонський прецедент не є типовим для пострадянського простору, адже настрої і позиції навіть сусідніх балтійських країн цілком інакші. Конституції і Литви, і Латвії містять чіткі визначення шлюбу як союзу чоловіка і жінки. При цьому досить релігійна Литва залишається однією з найконсервативніших країн щодо цього питання. Так, у 2021 році опитування Norstat показало, що 65% жителів Литви не схвалюють одностатеві партнерства.