logo

Греція — перша у світі православна країна, яка легалізувала одностатеві шлюби

15 лютого 2024 р. \ оновлено 22 лютого

15 лютого, грецький парламент проголосував за законопроект, яким легалізовано одностатеві шлюби та батьківство для пар гомосексуалістів. Це світовий прецедент, адже раніше жодна православна країна не ухвалювала подібних законів.

Перед голосуванням під парламентом зібралися християни на протест. Вони читали псалми та висловлювали незгоду з політичною волею підтримати законопроект, однак народні обранці не дослухалися народу. Ухваленню закону про одностатеві шлюби та всиновлення передувала багатогодинна дискусія парламентарів і майже опівночі відбулося саме голосування. В підсумку 176 «за», 76 «проти» і 46 утрималися.

Автором законопроекту виступив прем’єр-міністр правоцентристського уряду Кіріакос Міцотакіс. Прихильники його прийняття стверджують, що легалізація одностатевих шлюбів зробить гомосексуалістів «більш видимими», однак це твердження є спірним з огляду на наявність в країні реєстрації відповідних партнерств, а з 1980-х щороку проводяться гей-паради в різних містах країни.

Грецьке кримінальне законодавство про «мову ненависті» (включно з критикою гомосексуалізму), дуже жорстоке навіть для Європи, а Греція загалом є одним із найпопулярніших місць для ЛГБТ-туристів на континенті. Також у державі з 2017 року трансгендери можуть за власним бажанням змінювати юридичну стать без будь-яких підтверджень, а з 2022 року заборонена конверсійна терапія (підтримка тих гомосексуалістів, які бажають повернутися до своєї природної орієнтації).

Апеляція грецьких політиків до потреби «видимості» гомосексуалістів є лише риторичною маніпуляцією, адже їх права захищені всіма можливими способами. Легалізація одностатевих шлюбів слугує переходом чергового рубежу на шляху тотального схвалення гомосексуалізму й подібний алгоритм дій ми бачили в США, країнах Європи і частково навіть в Україні (після щорічних прайдів ЛГБТ-активісти вимагають одностатевих партнерств).

Пікет християнських активістів під грецьким парламентом, 15 лютого 2024 року.

Проти ухваленого законопроекту виступила Грецька Православна Церква (офіційна церква, згідно з Конституцією), а також християнські активісти, які провели пікети в центрі столиці у день голосування та на минулих вихідних. 15 лютого в Духовному центрі Священної Митрополії Едеси, Пеллі і Алмопії відбувся Священицький Синаксис, на якому православне духівництво ухвалило резолюцію з одностайним засудженням ініціативи легалізувати одностатеві шлюби. Їх голос не був почутий і позиція християн не була врахована.

Релігійний склад населення Греції повністю не відповідає рішенню парламенту, адже 94% населення називають себе християнами. Хоча більшість греків є номінальними православними, однак рішення депутатів важко назвати демократичним, адже опитування напередодні голосування показують розділення населення щодо цього питання.

Теми: