logo

Тепер набути українське громадянство стане складніше

22 квітня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

21 квітня Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до Законів України «Про громадянство України» та «Про забезпечення функціонування української мови як державної», яким передбачено ускладнення процедури набуття громадянства України.

Тепер кожен, хто бажає набути українське громадянство, повинен скласти іспит з української мови, історії та знати основи Конституції України. Організація і створення процедури складання даних іспитів буде покладено на Кабмін. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль привітав ухвалення закону та зазначив, що громадянство України — це «привілей, який потрібно заслужити знаннями й повагою до основоположних засад країни».

Кожна умова, передбачена в законі, є мінімумом, необхідним для повноцінного функціонування як українського громадянина. Щороку збільшується частка україномовних громадян, а після прийняття нового мовного закону чотири роки тому, державна мова стала переважати в публічній сфері, культурі та навіть побуті українців. Відповідно кожен, хто має мету стати громадянином України, зобов’язаний розуміти та використовувати державну мову.

Умова знання історії та основ Конституції також цілком виправдана. Кандидат на отримання українського громадянства повинен знати закони і правові основи нашої країни та мати розуміння традиції тисячолітньої державності України, нашого складного історичного шляху до незалежності, адже без цього неможливо по-справжньому розуміти подвиг людей, які цю державу захищають.

Також законом передбачено особливі умови набуття українського громадянства для осіб, які мають визначні заслуги перед Україною, становлять державний інтерес для України, проходять військову службу за контрактом у Збройних силах України, зокрема відзначених державною нагородою та які отримали дозвіл на тимчасове проживання. Ці категорії мають відтермінування іспитів на 2 роки.

Створення особливих умов для особливо цінних потенційних громадян є справедливим і закономірним. Найширшою групою, яка отримає відтермінування іспитів, звичайно, є військові. В українських Збройних Силах служать чимало грузинів, азербайджанців, поляків, литовців білорусів і росіян. Для добровольців з останніх двох народів боротьба за Україну означає неможливість повернути додому, адже на своїй Батьківщині їх можуть не лише ув’язнити, але й закатувати.