logo

Міносвіти, ЛГБТ і атака на священника : як журналісти намагаються очорнити захисника сімейних цінностей

5 червня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

В умовах війни в Україні розгортається дуже неприємна історія з журналістськими маніпуляціями. Львівський священнослужитель Юстин Бойко, ієромонах УГКЦ, піддався серйозній інформаційній атаці з боку деяких медіа, які намагаються ототожнити просімейну позицію із російськими наративами.

Юстин Бойко користується великою повагою та авторитетом на Галичині і є послідовним противником русифікації, гендерної ідеології та неомарксизму. Він опублікував копію меморандуму між Міністерством освіти й науки та ЛГБТ-організацією The Arcus Foundation, в якому сторони домовилися про співпрацю.

Ця інформація поширилася в низці українських телеграм-каналів консервативного та націоналістичного спрямування, а також в деяких російських медіа. З цієї причини журналісти медіахолдингу, який належить дружині мера Львова Андрія Садового, звинуватили Юстина Бойка у російській пропаганді. Це мало вияв як у низці критичних матеріалів, зокрема журналіст Zaxid.net Андрій Дрозда прямо ототожнює просімейну позицію отця Юстина із російськими наративами: «Заяви про те, що ЛГБТ – найбільша загроза для людства, регулярно лунають із Кремля. Путін у своїх промовах не оминає цієї теми».

В ефірі Радіо Марія Юстин Бойко заявив, що інформаційна атака на нього пов’язана із місткою владою Львова, яка усіляко уникає ухвалення постанови проти законопроекту щодо легалізації одностатевих партнерств цікаво, що Львівська обласна рада таку постанову давно підтримала, за що також отримала критику від Zaxid.net. Також священнослужитель заперечив обвинувачення журналістів та заявив, що копію підписаного меморандуму отримав не із російських медіа, а безпосередньо від працівників міністерства.

Це історія з меморандумом точно ще не завершена. Хоча МОН спростовують його існування, однак тут є кілька деталей, які вказують, що все не так просто. В заяві зі спростуванням йдеться, що «департамент забезпечення документообігу, контролю та інформаційних технологій Міністерства освіти і науки України не реєстрував такий меморандум», проте 12 пункт меморандуму свідчить, що сторони зобов’язуються зберігати непублічність щодо такої співпраці. Також в міністерстві не заперечили орієнтованість на сприяння гендерній ідеології в освітньому процесі.

Сьогодні досить часто можемо спостерігати маніпуляції вітчизняних журналістів, які ототожнюють захист сімейних цінностей із кремлем. Це абсурдне порівняння з двох причин: по-перше, російський народ ніколи не був зразком міцності і захисту сім’ї, по-друге, чимало західних консервативних політиків демонструють як потужну підтримку України, так і не менш послідовний спротив гендерній ідеології (наприклад, Анджей Дуда, Джорджія Мелоні, Майк Пенс…)