logo

В Аргентині оголосили нове свято — День євангельських і протестантських церков

28 квітня 2024 р. \ оновлено 28 квітня

Сенат Аргентини одноголосно підтримав законопроект, згідно з яким 31 жовтня проголошено як національний День євангельських і протестантських церков. Дата пов’язана із початком Реформації в Німеччині. Цим голосуванням сенатори демонструють прихильність церкві та протестантському релігійному, культурному і цивілізаційному спадку.

Президент Аргентинського Християнського альянсу євангельських церков (ACIERA) Крістіан Хоофт у парламенті пояснив суть дати і події:

«31 жовтня — дата, коли в 1517 році німецький монах Мартін Лютер прибив 95 тез до дверей церкви Віттенберзького замку, ознаменувавши таким чином початок протестантської Реформації. Ця реформа мала глибокий вплив на західний світ, змінивши практику та розуміння релігії».

Нижня палата аргентинського парламенту підтримала ініціативу нового свята ще у вересні, а сенат затвердив її у квітні. Своїм рішенням аргентинські політики проводять чітку лінію спорідненості із європейськими державами, протестантською культурою і цивілізацією. Крістіан Хоофт вітав рішення та пояснив, наскільки це важливо для місцевих протестантів:

«Оголосити 31 жовтня Національним днем ​​євангельської та протестантської церков означає визнати важливість цієї релігійної традиції в аргентинській історії та суспільстві. Це жест поваги та підтримки міжрелігійного діалогу, що сприяє розмаїттю та множинності в нації».

Протягом останньіх десятиліть у багатьох країнах Латинської Америки суттєво збільшилася частка євангельських віруючих і вже сформована тенденція до зростання впливу протестантизму в регіоні. Аргентина демонструє досить стрімку тенденцію: з 1995 року кількість євангельських християн зросла у 8 разів. Після обрання президентом Хав'єра Мілея і приходу до влади правого уряду спостерігається покращення стосунків з церквами, хоча сам Мілей не є християнином.

Конструктивна співпраця між державою та євангельськими церквами проявляється, найперше, в соціальній сфері. Раніше ліві при владі намагалися повністю контролювати розподіл соціальної допомоги, проте з приходом правого уряду простежуються позитивні кроки до взаємодії євангельських християн та безпосередньо уряду в роботі із незахищеними верствами населення.

У лютому цього року був підписаний договір на співпрацю між міністром Сандрою Петтовелло та євангельськими лідерами Християнського альянсу євангельських церков Аргентини, згідно з яким держава буде фінансово підтримувати вже наявні їдальні для бідних, які заснувала церква. Це гарний приклад, коли держава цінує і підтримує християнські ініціативи, які вже працюють і демонструють результати.

У новітній історії України ми маємо свою традицію і досвід національного святкування Реформації. Весь 2017 рік з нагоди 500-річчя президент оголосив роком Реформації. Це був особливий період для протестантів, які ширше відкрили Україні традиції, цивілізаційний досвід та історичний вплив Європейської Реформації на розвиток багатьох сфер сучасного життя.