logo

В Ізюмі працівниця музею врятувала від окупантів 300-літнє Євангеліє

1 грудня 2022 р. \ оновлено 22 лютого
Зображення: Обрії Ізюмщини.

Російські окупанти вивезли цінні музейні експонати з окупованих територій. Від їх мародерства та свавілля постраждало чимало музеїв, проте завдяки сміливості та вчасній винахідливості деякі цінні експонати вдалося зберегти. Одна з таки історій порятунку сталася в Ізюмі. Працівниця місцевого краєзнавчого музею Діана Листопад перед евакуацією з міста заховала найцінніший експонат — старовинне Євангеліє, надруковане за сприяння Івана Мазепи у 1707 році.

«Оклад заслуговує особливої уваги – це срібло з позолотою, в стилі українського бароко. Ми почали ховати найцінніше. По-перше – дорогоцінні метали, потім такі предмети, які мають особливу цінність, в тому числі – це Євангеліє. За всю історію книжкового друку воно випускалося всього двічі», — розповіла працівниця музею в інтерв’ю Суспільному.

Розуміючи, що росіяни можуть пограбувати цінності музею, вона заховала оригінал Євангелія, а на його місце під скло поклала іншу книгу, яка візуально була дещо схожа. Окупанти не надто розуміються на стародруках і не помітили підміни, тому цінний експонат вдалося зберегти. Коли ЗСУ звільнили Ізюм і пані Діана відвідала рідне місто, вона вказала на справжнє місце знаходження цінності. Наразі Євангеліє перебуває у сховищі під охороною військових.

Завдяки небайдужості та кмітливості працівників Ізюмського краєзнавчого музею, найцінніша книга була врятована, проте доля сотень цінних експонатів інших музеїв у окупації наразі невідома. Так, перед звільненням Херсону очевидці зняли відео, як окупанти вантажили у фуру експонати художнього музею.

Росіяни нахабно грабують нашу культурну спадщину, виправдовуючи це «захистом російської культури», адже наказ вивозити музейні експонати містить і «евакуацію» пам’ятників російських діячів, які потенційно будуть знесені. Ось так цинічно окупанти-злочинці демонструють свою крадійську сутність, що на десятому місяці після вторгенення вже мало кого здивує…