29 червня відбувся Національний молитовний сніданок

29 червня 2024 р. \ оновлено 29 червня

Сьогодні відбувся перший молитовний сніданок за участю президента Володимира Зеленського. У Мистецькому Арсеналі зібралися представники церков та релігійних організацій, урядовці, народні депутати, військові, представники місцевої влади та громадянського суспільства, дипломати та закордонні гості.

Україна вже має добру традицію національних молитовних сніданків. Цей формат прийшов до нас із США та являє собою неформальну молитовну зустріч, яка слугує для ціннісного єднання та налагодження особистих звʼязків між представниками політикуму, церкви й громадянського суспільства.

Фото: Вечірній Київ

Чинний президент Зеленський вперше взяв участь у такому заході. У своїй промові він наголосив на різноманітності українських вірян та важливості відновлення та перемоги світла над темрявою:

«У нашому молитовному сніданку беруть участь представники різних країн та різних спільнот. Але є те, чим ми всі безперечно поєднані. І це – наше прагнення зберегти найсвітліше в людях та в нашій країні – вистояти у страшний час війни», – сказав очільник України».

Також президент закликав до єдності різних груп населення перед нинішньою загрозою безпеці:

«Зараз, у цій війні, ми захищаємо цінності, які близькі кожній нормальній людині – усім, хто поважає життя, хто цінує сім’ю, і хто радіє, коли бачить, як діти радіють, і коли діти можуть жити – і не просто жити, а саме так, як вони про це мріють – зі своїми рідними, у своєму домі та в безпеці. І разом ми можемо все це забезпечити – разом, хоч би якими різними ми були. Бо сказано: «І якби хтось напав на одного, то удвох вони зможуть протистояти йому: навіть нитка, скручена втричі, не скоро порветься», – наголосив Зеленський.

Фото: Урядовий портал

На цьому заході віртуально побували впливові американські політики, зокрема спікер Палати представників Конгресу Майкл Джонсон та колишній віцепрезидент Майк Пенс. Джонсон запевнив у своїй підтримці українського народу та сказав, що особисто молиться за Україну:

«Сьогодні, коли ви всі збираєтесь, щоб помолитися за свій народ, знайте, що навіть коли нас розділяє відстань, нас об’єднує молитва... Ми молимося за подальшу силу української армії, безпеку українського народу та міцний мир на вашій батьківщині».

Фото: Урядовий портал

Майк Пенс також наголосив на молитві за перемогу для нашого народу: «Через кордони, континенти та мови ми зібралися разом, щоб просити Бога принести мир, справедливість і перемогу для народу України». Також до присутніх зверталися з вітальним словом сенатор від Республіканської партії Джеймс Ленкфорд та Демократичної Річард Блументаль. 

На молитовному сніданку також були двоє греко-католицьких священника Богдан Гелета та Іван Левицький, яких учора звільнили з російського полону. В листопаді 2022 року росіяни викрали їх у Бердянську та утримували в полоні. Президент подякував Ватикану за посередницьку роботу та закликав і далі боротися за звільнення всіх українських полонених.

Спільна молитва президента та церковних лідерів і національних еліт — добрий знак як смирення перед Богом, так і налагодження потенційних добрих зв’язків. Однак молитва заступництва за Україну — це не лише про масштабні й велелюдні заходи, але й про участь кожного християнина там, де він є. Учора росіяни вдарили по житловому будинку в Дніпрі, сьогодні — по цивільній інфраструктурі у Вільнянську, де загинули шестеро людей. Це лише два злочини і лише за два дні, тому закликаємо всіх християн постійно молитися за перемогу, захист нашої держави та збереження життів.