logo

Новий міністр оборони підтримав легалізацію одностатевих партнерств в Україні

19 жовтня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

18 жовтня одіозний народний депутат Інна Совсун опублікувала документ, в якому зазначається нова позиція Міністерства оборони щодо її законопроекту №9103, яким пропонується ввести в українське законодавство інститут цивільних (зокрема одностатевих) партнерств. Автором нової позиції є безпосередньо міністр Рустем Умеров.

Раніше Міністерство публічно відкинуло цей законопроект. У попередньому коментарі зазначалося, що відсутність підтримки пов’язана з тим, що «даний проект закону прирівнює партнерства до шлюбу, а згідно із Конституцією України, шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка». Також раніше міністерство не підтверджувало наявність в армії гомосексуалістів, які б потребували подібного закону.

Проте з приходом нового міністра Рустема Умерова позиція дуже швидко змінилася. Міністр підтримує голосування за законопроект в цілому, лише зазначає, що спрощення процедури укладання такого партнерства для військовослужбовців має діяти під час військового стану.

Своєю чергою Міністерство юстиції і раніше підтримувало ідею одностатевих партнерств, однак пропонувало альтернативний законопроект. Зараз Мін’юст підтримує проект закону авторства Совсун. Це дуже тривожний сигнал, коли Міноборони та Міністерство юстиції в унісон підтримують антиукраїнські та антисімейні ініціативи, що вказує на політичну волю ухвалити саме його.

Як зазначає автор законопроекту №9103, раніше «негативні висновки цих міністерств блокували подальше просування законопроєкту в парламенті». раніше Совсун виступала співавтором низки антисімейних та антинаціональних законопроектів (легалізація канабісу, спрощення розлучень, ратифікація Стамбульської конвенції). Ймовірно, вже скоро ми побачимо черговий антисімейний законопроект на порядку денному Верховної Ради.

Україна — чи не єдина країна світу, влада якої під час повномасштабної війни за виживання рухає законодавство вліво. Хоча ми чуємо заяви політиків про важливість людського потенціалу, повернення українців з-за кордону та народження дітей, але паралельно спостерігаємо цілеспрямоване руйнування інституту сім’ї та спиряння ідеям деконструкції сімейних цінностей.