Президентом Мексики стала представниця лівої партії Клавдія Шейнбаум

3 червня 2024 р.

У Мексиці на виборах президента перемогу здобула соціалістка від правлячої коаліції Клавдія Шейнбаум. Як повідомляє ВВС з посиланням на Офіційний виборчий орган Мексики, попередні результати показали перемогу колишньої міської голови Мехіко, яка набрала 58-60% голосів.

Клавдія Шейнбаум є протеже чинного президента Андреса Мануеля Лопеса Обрадора, проте належить до більш лівого крила, ніж попередній соціалістичний президент. Вона пообіцяла «зберегти його спадок» і продовжувати ліву політику, зокрема щедрі соціальні виплати, боротьбу зі змінами клімату та захист гендерної рівності.

У Мексиці проживає 129,5 мільйона людей і це друга за величиною економіка в Латинській Америці. Країна відома надзвичайно високим рівнем насилля, владою банд і десятками тисяч щорічних вбивств. Цьогорічні вибори в Мексиці супроводжувалися безпрецедентним рівнем насилля й злочинності. Вбито щонайменше 37 кандидатів на різні місцеві посади.

Питання безпеки залишається в центрі уваги. Попри політику боротьби з бідністю, активність та вплив банд залишається високим. Наркокартелі та організатори нелегальних міграційних потоків до США в деяких регіонах тримають в страху значну частину населення, а за останні 6 років соціалістичного правління суттєвого покращення не спостерігається.

Стратегія мексиканських соціалістів повторює хибну і дещо наївну теорію abrazos no balazos («обійми, а не кулі»), тобто пом’якшення і відкритість роботи поліції замість жорсткої боротьби за ліквідацію банд. У ситуації катастрофічного рівня злочинності чинна влада також обирає досягнення гендерної рівності, ніби це основна складова захисту жінок.

10% насильницьких смертей у Мексиці — це вбивства жінок (близько 3000 в рік). Місцеві феміністки наголошують на цих даних, хоча в абсолютній пропорції жінки страждають в 10 разів рідше, ніж чоловіки. Феміністичні організації вимагають особливого захисту жінок та вбачають обрання жінки президента фактором досягнення цього. Проте основна проблема Мексики полягає не в умовній гендерні нерівності, але у цілком реальних злочинах банд. Це не означає, що в Мексиці відсутня неповага до жінок, однак саме зростання впливу кримінальних угруповань, а не «дискримінація» визначає рівень небезпеки для жінок. 

Подібно до інших латиноамериканських суспільств, мексиканська політика сповнена популізму, корупції та тяглості проблеми залежності населення від урядової соціальної допомоги. При цьому перемога Клавдії Шейнбаум ймовірно не змінить ситуацію глобально, хоча вона вже обіцяє додати сучасніший лівий порядок денний, як-от скорочення видобувного палива та боротьба з харасментом в інтернеті.