В Ірпені пройшов триденний форум для капеланів

25 травня 2024 р.

23-25 травня в місті Ірпінь проходив форум «Капеланське служіння в умовах війни», організований Корпусом військових капеланів Християнської Служби Порятунку в рамках міжконфесійної ініціативи "Християни для України". Захід зібрав близько 200 учасників, більшість з яких – діючі капелани-добровольці, які служать у різних напрямках капеланської роботи та представляють різні капеланські спільноти.

Служіння капеланів помітно розвинулося після 2014 року і сьогодні займає вагоме місце у підтримці воїнів та цивільних в умовах війни. Форум мав на меті надихнути діючих капеланів-добровольців для подальшого служіння, надати актуальну інформацію про поточні виклики, спорядити практичними порадами для покращення служіння, а також сприяти мережуванню капеланів між собою для взаємної підтримки та обміну досвідом.

У день початку Форуму «Капеланське служіння в умовах війни» Андрій Оленчик, співзасновник та координатор Християнської Служби Порятунку ділився баченням викликів та перспектив розвитку Корпусу Військових Капеланів. Олексій Терещук, полковник, начальник Служби військового капеланства ЗСУ, розповів про особливості штатного капеланства, вимоги до капеланів, а також про співпрацю поміж ЗСУ та капеланами-волонтерами. 

Протягом усього форуму відбувалися панельні дискусії, семінари, презентації різних проєктів та свідоцтв, а також обговорення перспектив розвитку капеланського служіння в Україні. Важливою частиною другого дня була робота за тематичними секціями: капеланська служба у військах; госпітальне капеланство; психологічна підтримка воїнів; роль церкви в капеланській роботі, а також праця з ветеранами. Також у цей день відбулася спільна молитва за Україну, під час якої усі присутні просили про Боже заступництво над нашою країною. Зокрма, відбулося представлення духовної ініціативи «Вогняний рубіж»

Продовжуймо спільно служити заради перемоги України та молімося за розвиток служіння капеланів, яке є важливою частиною підтримки наших воїнів!