logo

Сатаністи, трансгендери і оголені виконавці: у Швеції триває Євробачення

10 травня 2024 р. \ оновлено 10 травня

У шведському місті Мальме завершився другий півфінал пісенного конкурсу Євробачення і всі виконавці показали себе. Європейську аудиторію вже не здивуєш гомосексуалістами, трансгендерами, феміністками чи просто вульгарними виступами. З року в рік у цьому шоу стає дедалі менше світла, а темрява помножується. Однак цьогорічний конкурс перевершив всі негативні очікування.

Найбільш резонансним виступом першого півфіналу був номер Ірландії. Співак Бембі Рей Робінсон, називає себе «небінарною особою» та використовує займенник «вони». Ірландець відкрито заявляє, що практикує неоязичницьке чаклунство і магію.

Про сатанинську суть виступу свідчили загальний образ, костюм, декорації з пентаграмою і власне слова пісні. Співак буквально танцював з дияволом, насилав прокляття і демонстрував свою демонську перевагу навіть над силами зла. Він співає про судний день для того чоловіка, який розбив його серце, проголошує на нього прокляття і знищення та завершує виступ демонстрацією трансгендерної символіки.

Образ і пісня Бембі Рей спричинили критику на його батьківщині. Консерватори та загалом християни обурилися відвертим сатанізмом на сцені. Сам співак розкритикував тих, хто не приймає його образ та транс-ідентичність і заявив:

«Я вважаю смішним те, що на мене навішують ярлик сатаніста. Я не займаюся нічим, крім чаклунства, і єдиний Бог, якому я молюся, — це всесвіт у його різноманітних формах, але я поважаю сатаністів, і серед небагатьох, яких я знаю, вони живуть у світлі та такі добрі». 

З цим виконавцем пов’язаний ще один скандал. Він планував виступати із пропалестинськими написами на тілі, однак організатори конкурсу заборонили це. Однак представник Ірландії все ж висловився на підтримку Палестини, що зробили і ще понад 400 ірландських артистів. Це все резонує з антиізраїльськими протестами в Мальме, де тисячі людей (включно із сумнозвісною Гретою Тунберг) висловлюються проти допущення ізраїльської виконавиці до конкурсу. Бембі Рей Робінсон буквально зібрала комбо всіх можливих негативних маркерів, поєднавши вульгарність, ЛГБТ, сатанізм і антисемітизм.

Окрім Ірландії суперечливі виступи продемонстрували Фінляндія (один виконавець вийшов на сцену майже оголеним), Швейцарія (чоловік у спідниці оспівує свою невизначеність із статтю), Словенія (ще одна виконавиця вийшла на сцену майже оголеною), а також виступи інших «небінарних» виконавців. 

Виконавець із Швейцарії Nemo з піснею The Code

На цьому тлі українські співачки alyona alyona та Jerry Heil із піснею про Матір Терезу та Діву Марію виглядають дуже світло і невинно. Після виходу у фінал Євробачення виконавиці поділилися враженнями та прокоментували участь у конкурсі: 

«Дуже стараємось гідно виступити у фіналі, але паралельно слідкуємо за тим, як сприймають європейці нашу пісню. Для нас честь бути в чартах. Ідея нашого виступу - про єдність світу. Подивіться, який сильний це народ, як ми стоїмо і потребуємо вашої підтримки. Тільки тоді ми зможемо достукатись до людей. Це ніколи не роблять артисти самі, бо без вашої підтримки це би не працювало».