logo

Що зараз відбувається з Об’єднаною Методиською Церквою?

30 квітня 2024 р. \ оновлено 30 квітня

У ці дні в Північній Кароліні проходить Генеральна конференція Об’єднаної Методистської Церкви, яка несе значні зміни в трактуванні гріхів та остаточно лібералізує вчення про шлюб і сексуальні зв'язки.

Сьогодні сьомий день конференції і її учасники вже продемонстрували вкрай ліберальні плани. Делегати проголосували 586 проти 164 на підтримку петиції про зміну статуту ОМЦ, що дозволяє регіоналізацію, тобто окремі церкви зможуть мати свої власні моральні стандарти і норми щодо оцінки гомосексуальних шлюбів. Це стосуватиметься, перш ща все, Дисциплінарної книги, з якої видалять заборону служити ЛГБТ-священникам, а також не буде однозначності у схваленні моногамного гетеросексуальнаго шлюбу як єдиного формату прояву сексуальності.

Раніше Об’єднана Методистська Церква офіційно вчила, що «статеві стосунки підтверджуються лише через угоду моногамного гетеросексуального шлюбу». Тепер це формулювання в офіційному вченні буде замінено на «стверджуємо людську сексуальність як священний дар і визнаємо, що сексуальна близькість сприяє зміцненню емоційного, духовного та фізичного добробуту людей і плеканню здорових сексуальних стосунків, які заснований на любові, турботі та повазі».

Делегати Генеральної конференції ОМЦ

Останнього разу ці питання обговорювалися на конференції 2019 року. Вже тоді можна було назвати «порятунком з вогню», адже перевага противників благословення одностатевих шлюбів була мінімальною (53%). Попри офіційну позицію, багато років в об’єднанні залишалися методистські священники, які відкрито підтримували гомосексуалізм чи самі належали до ЛГБТ-спільноти.

Затвердження морального падіння ОМЦ вже тоді було лише питанням часу. Розуміючи фундаментальні розбіжності між традиційним та ліберальним крилом церкви з 2019 року діяли правила, згідно з якими помісні церкви могли вільно вийти з об’єднання разом із майном. Цією можливістю скористалися понад 7660 традиціоналістських церков, які включають 1,5 мільйона вірян. Частина з них вже приєдналися до Глобальної Методистської Церкви, яка стоїть на традиційній теології.

Єпископ Карен Олівето, яка є відкритою лесбійкою, виголошує проповідь під час Генеральної конференції

Раніше офіційна позиція Об’єднаної Методистської Церкви базувалася на біблійних принципах сім’ї. Проблеми розмивання моралі та однозначності вчення пов’язані із поступовим домінуванням ліберальної теології. Саме вона стала панівною позицією в більшості західних методистських церков. Формальне збереження біблійної сімейної позиції до 2024 року пов’язане лише із голосами африканських єпископів, які врівноважували нестримну лібералізацію. Проте в останні роки перспектива виходу з об'єднання і спокійного збереження свого вчення для таких методистів видалася кращою, ніж очікувати загальної лібералізації всіх церков.

Африканські єпископи, які вже прибули на Генеральну конференцію, майбутнє ОМЦ бачать досить песимістично та найімовірніше приєднається до тих церков, які вже покинули об’єднання.

«Наша мета полягає в тому, щоб піти і сформулювати позицію та повідомити світові, чому стало вкрай необхідно вийти з Об’єднаної Методистської Церкви, тому що ми не можемо дозволити собі проповідувати різні Євангелії», — заявив делегат з Ліберії Джеррі Кула.

Майбутнє Об'єднаної Методистської Церкви виглядає туманно з огляду на песимістичні настрої традиційних християн та гучні голоси до продовження масового виходу з об'єднання. Це не означає, що ОМЦ зникне чи розчинитися, але вже зрозуміло, що годі очікувати масовості та єдності. Адепти ліберальної теології так хотіли бути відкритими до світу, що відкинули основоположні християнські засади, які були цьому світу некомфортні. У підсумку церква стала дедалі більше подібною до гуманістичного клубу, ніж до тіла Христа готового стояти на вічних принципах.