logo

Боротьба за вищу освіту: як американські консерватори намагаються повернути втрачене

2 лютого 2023 р. \ оновлено 22 лютого

Губернатор Флориди Рон Десантіс поставив за мету повернути можливість студентам штату навчатися в університеті, де будуть справді викладати академічні дисципліни та цінувати і захищати американські традиційні цінності. У січні Десантіс призначив шість нових опікунів до Florida’s New College з метою капітального оновлення гуманітарного коледжу. Якщо плани керівництва Флориди ркалізують, то це може запустити подібні реформи і в інших штатів.

Значення наглядових рад в школах та університетах Америки значно сильніше, ніж в Україні. Там члени рад мають широкі повноваження для формування загального курсу навчальних закладів, внутрішніх правил, цінностей та змісту освіти. У вівторок, 31 січня, новостворена консервативна рада опікунів усунула свого нинішнього президента на користь колишнього уповноваженого з питань освіти штату Річарда Коркорана, який не підтримує ліві віяння в освіті.

Чому це так важливо? Вища освіта багато десятиліть є полем битви між правими та лівими і, на жаль, донині це протистояння виглядало майже повністю програним для консерваторів. У другій половині ХХ століття вища освіта на Заході піддалася сильним лівим впливам і загалом цей тренд триває донині. Так звані «прогресистські», а на ділі просто неомарксистські ідеї заполонили університетські аудиторії.

З 1960-х ліві проголосили свій «марш через інституції», ідейно захопивши найважливіші важелі формування поколінь — мистецтво, медій й університет. Роль останнього є дуже великою, адже саме в студентських аудиторіях оголошуються і поширюються сенси, які потім вважатимуться авторитетними й науковими.

Сьогодні частина консерваторів намагається дещо переосмислити свою боротьбу, не покладатися на суперечливих персон або на сталість певних законів (як ми знаємо, вони можуть змінюватися). Губернатор Флориди Рон Десантіс вже не вперше демонструє дуже чітку наступальну стратегію повернення не лише правової бази до здорових цінностей, але й навчальних закладів та інших суспільних інституцій.

У вівторок Десантіс презентував громадськості своє нове бачення розвитку вищої освіти, зокрема сказав і про спротив антинауковим та антиамериканським освітнім трендам: «У Флориді ми будемо спиратися в реформуванні вищої освіти, узгоджуючи основну навчальну програму з цінностями свободи та західної традиції, усуваючи політизовану бюрократію, як-от DEI» різноманітність, справедливість, включення — принцип пріоритетності ліберальних цінностей над академізмом і освітніми традиціями.

Заміна членів наглядової ради — це лише початок перетворень. Рон Десантіс має намір покласти край шкідливій і антинауковій культурі гуманітарної освіти, адже щороку університети й коледжі витрачають мільйони доларів на вивчення теорій про -надцять гендерів, про різноманітність сексуальності і про те, наскільки жахливими і майже фашистськими є США. Тепер губернатор Флориди поставив за мету, щоб «будь-який загальноосвітній курс базувався на забезпеченні міцної освітньої основи, а не сприяв ідеологічній індоктринації».

Частина студентів та викладачів виказали готовність опиратися будь-яким консервативним змінам в коледжі, адже вони багато років приймали прогресистські правила гри, коли займенники трансгендерів були показником розвитку, а промови про різноманітність і потребу боротися з «привілеями білих» часто заміняли навчальний матеріал.

Попри спротив, освітня реформа у Флориді вже почала реалізовуватися. Якщо це дійсно покаже результати і вдасться позбутися системної лівої пропаганди в державних закладах освіти, то це може стати добрим прецедентом для інших штатів, керівництво яких перейматиме досвід.