logo

Росія відмовилась припинити вогонь на час Великодня

21 квітня 2022 р. \ оновлено 22 лютого

Великдень 2022 року в Україні супроводжується сиренами та обстрілами. Аби дати людям можливість евакуюватись та отримати гуманітарну допомогу, Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав росію припинити бойові дії в Україні з 21 квітня протягом чотирьох днів. Представник росії відхилив пропозицію, назвавши заклики до миру «брехливими» та «нещирими».

19 квітня на зустрічі ООН дипломати порушили питання ескалації бойових дій на Сході України. Коментуючи загрозу для мирних жителів, Глава ООН, Антоніу Гутерріш, закликав до 4-ьох денного припинення вогню. Він додав, що питання про паузу є нагальним:

«Натиск і жахливі втрати мирного населення, які ми бачили досі, можуть збліднути в порівнянні з жахом, який чекає попереду. Цього не можна допустити», — сказав він.

На час паузи Генсек ООН сподівався, що для мирних жителів будуть відкриті коридори для евакуації і надання допомоги. Йдеться про: Херсон, Маріуполь, Луганськ, Донецьк — та інші населені пункти Донбасу. Це 4 мільйони людей в гарячих точках та близько 12 мільйонів на теренах всієї України, які потребують допомоги.

Фото із зустрічі ООН. Джерело: AP News.

Постпред України при ООН Сергій Кислиця закликав росію прийняти пропозицію. Проте представник росії в ООН дмитро полянський назвав її «брехливою», сказавши, що пауза дасть Україні «передишку», аби отримати нову партію зброї. полянський продовжив російський наратив пропаганди кажучи, що на час паузи Україна здійснюватиме провокації та «створюватиме фейки». Єдиний мирний вихід, який Україна має, додав Полянський, це зупинити свій проєвропейський напрям і, фактично, здатись росії.

Представник України Сергій Кислиця прокоментував відповідь росії у своєму Твіттері, назвавши її відповіддю «московського фюрера».

Постпред України в ООН Сергій Кислиця. Джерело: AP News.

Відповідь росії на заклик про припинення вогню на Великдень — є ще одним доказом того, що московській верхівці байдуже на життя мирного населення. Ворожа армія вже близько двох місяців веде бойові дії в Україні з порушенням правил ведення війни: катуючи та вбиваючи полоненних, атакуючи мирне населення, підриваючи школи, житлові будинки, магазини, та вчиняючи геноцид українців.

І те, що росія відмовляється перестати обстрілювати Україну на час Великодня, вкотре доводить, що «християнською» вона є лише на паперах своєї пропаганди.