logo

Напади на християн в Єгипті: ісламісти проти будівництва церкви

3 травня 2024 р. \ оновлено 4 травня

В Єгипті ускладнилася ситуація із безпекою церков і християн загалом. Протягом минулого тижня відбулися два напади радикальних мусульман на християнські громади. На півдні Єгипту у селі Аль-Кум Аль-Ахмар у Міньї група ісламістів зібралася на протест проти будівництва будівлі церкви, який переріс у погром. В цьому регіоні проживає приблизно третина християн країни і подібні напади трапляються нерідко.

Місцеві коптські християни ще 2000 року купили землю і після отримання всіх дозволів планували почати будівництво приміщення церкви. Це викликало обурення мусульман, які вважають неприпустимим розвиток християнської громади. Їх аргумент проти будівництва полягав у наявності однієї православної церкви у містечку. Не розуміючи чи просто відкидаючи принцип свободи віросповідання агресивний натовп після п’ятничної молитви здійснив погром місцевих християн. Екстремісти кидали каміння та нападали на коптів.

У відповідь на напади та погроми християни закликали продовжити будівництво, адже завершення законного зведення будівлі стане найсильнішою протидією противникам. Християнська громада наголошує на своєму праві на проведення богослужінь та здійснення релігійної діяльності, адже плани будівництва абсолютно законні.

Це сталося через кілька днів після жахливого нападу в тому ж регіоні (Мінья). 23 квітня ісламські екстремісти підпалили будинки і магазини християн-коптів. Напад викликав серйозне хвилювання серед місцевого населення, а влада та поліція досить кволо бралася за розслідування справи. Архієпископ Міньї Абну Макаріос звернувся до влади та правоохоронців з проханням про допомогу, однак вони прибули занадто пізно.

Історія переслідувань коптів у Єгипті дуже довга, особливо це стосується регіону Мінья. Напади на церкви тут не рідкість, однак нещодавні епізоди насилля вчергове демонструють системність утисків і фізичну загрозу християнам у переважно ісламських країнах. 

 Раніше ми повідомляли про непросту ситуацію у Франції із дефіцитом мечетей. Там мусульман настільки багато, що наявні мечеті та молитовні кімнати не вміщають всіх у період Рамадану. Проте дуже важко уявити, щоб у Франції або Великій Британії місцеві християни чи агностики вчиняли б насилля проти мусульман через їх намір побудувати мечеть.

Єгипет займає 38 місце в переліку 50 найнебезпечніших для християн держав. Однак варто пам’ятати, що 9 з 10 країн першої десятки рейтингу — це держави із мусульманською більшістю та навіть законами шаріату. Це жахливе становище, яке зберігається з року в рік. У Африці та Азії християн системи вбивають через переконання і дуже часто мотивом є саме релігійна нетерпимість. Тому сьогодні світ потребує більшого захисту вірян, цінності свободи віросповідання та готовності цю свободу захищати.