logo

В Одесі пройшла традиційна Пасхальна Реконструкція

29 квітня 2024 р. \ оновлено 29 квітня

27 квітня у центрі Одеси відбулася традиційна 10-та вулична реконструкція пасхальних подій. Близько 300 акторів взяли участь у масштабному відтворенні кульмінаційних євангельських подій. Вулиця Дерибасівська на кілька годин перетворилася на кілька локацій для відтворення біблійного сюжету. Організаторами заходу виступили Благодійний фонд «Добрий Самарянин», Одеська Народна Церква, Одеська міська рада та Соціальне кафе «Резиденція Добра». 

Організатори реконструкції дуже детально відтворили зовнішній вигляд типових людей того часу. Як вказано на сайті події, історичні костюми були пошиті за старовинними зразками на основі іконографії з використанням крою одягу I століття. Швачки користувалися консультаціями реконструкторів та костюмерів. Кожен костюм виконаний з натуральних тканин: шерсть, льон, домоткана тканина. 

Свідки одеської реконструкції спостерігали за відтворенням боїв легіонерів, Таємної вечері та наступних подій схоплення Ісуса, суду в Пилата і безпосередньо розп’яття та Воскресіння. Учасники реконструкції ділилися своїми враженнями від заходу. Організатор Денис Сердіченко, який зіграв центуріона, в інтерв’ю Суспільному розповів про подію і свою мотивацію:

«Ми відновлюємо останній день життя Ісуса Христа. У нас зараз шість сцен де готувалися близько 300 акторів... Це велике свято. Ми віримо, що цими подіями не тільки говоримо про смерть та воскресіння Ісуса Христа. Ми віримо, що це дає надію і нам як українцям». 

Його дружина Марина зіграла жінку центуріона. Вона була одягнена в автентичний костюм, а загальний образ був дуже продуманий від зачіски до взуття. Однак в інтерв’ю вона акцентувала не лише на зовнішній відповідності, але й великій меті заходу:

«Ми хочемо, щоб наші діти й дорослі знали [історію Пасхи] не просто за традиціями, які роблять у кожній родині, а щоб знали глибокий зміст цього свята. Ісус Христос який віддав своє життя, помер на хресті, але воскрес на третій день і зараз ми маємо спасіння в Ісусі Христі».

Марина Сердіченко в образі дружини центуріона

Пасхальна реконструкція в Одесі відбувається багато років поспіль, однак під час війни це перше повне відтворення всіх подій.

Фото: Новини Live, Суспільне Одеси